ŠTA JE PRESS CLIPPING?

Agencije koje se bave prevodilačkim uslugama, imaju u svojoj ponudi raznovrsne usluge koje nude i koje mogu biti korisne, kako fizičkim licima, tako i manjim i većim preduzećima. Jedna od tih usluga zove se press clipping. Šta je, u stvari, press clipping?
Svaka ozbiljna firma, koja želi da napreduje i da postane lider na tržištu u sektoru kojim se bavi, svesna je da mora biti u toku sa inovacijama vezanim za razvoj i napredak poslovanja, inovacijama vezanim za mašine i alate koje se koriste kao i da pre svega bude u toku sa dešavanjima na svetskoj sceni tj. da poseduje ono što je danas najplaćenija i najbitnija stvar u svakom poslu – informacija.
Press clipping služi, izmedju ostalog, da obezbedite da vaši zaposleni imaju redovan uvid u informacije koje cirkulišu medju ljudima. Press clipping podrazumeva da agencija za prevodilačke usluge redovno prevodi novinske članke iz svih delova sveta koji se odnose na poslovanje Vaše firme (u slučaju da vodite neku od svetskih korporacija) kao i novinske članke koji se odnose na samu delatnost kojom se bavite (što je bitno kako za srednja i velika, tako i za mala preduzeća). Zatim agencija sve prevedene članke dostavi sektoru za ljudske resurse ili vlasniku firme, koji se pobrinu da ti prevodi stignu do svih zaposlenih u firmi i da ih oni, naravno, pročitaju. Na taj načn utičete na Vaše zaposlene da budu u toku sa dešavanjima u svetu, motivišete ih da sami osmisle neku inovaciju koja je primenljiva u Vašoj firmi, činite da nikada u firmi ne dodje do situacije da neko kaže da nešto ne zna ili da nije upućen.

Takodje, adekvatnom selekcijom medijskih objava dobijate priliku da unapredite Vaš odnos sa medijima, procenite efekte Vaših PR kampanja, kao i da saznate da li ste i kakav uticaj izvršili na željenu javnost. Kompanijama koje žele da unaprede imidž i održe korak sa modernim vremenom, press clipping pruža pravovremene informacije koje su često od presudnog značaja za kreiranje komunikacijske strategije.

Na primer, firma koja se bavi proizvodnjom proizvoda od mesa će hteti da svakodnevno bude informisana o svim člancima u štampi koji se odonose na ovu temu. Takodje, to može da bude i neka javna ličnost koja želi da zna šta štampa piše o njoj i da blagovremeno reaguje ako ima negativnih napisa.

Količina napisa je i odraz popularnosti. Primera radi – bivši francuski predsednik Šarl de Gol je od press clipping-a tražio da mu dnevno donose karikature o njemu. De Gol je bio osoba velikog nosa i karikature o njemu su bile zahvalna i omiljena tema za karikaturiste, a De Gol je svoju popularnost dnevno merio upravo po broju karikatura.

Kao što vidite, press clipping je više nego koristan, tako da, u slučaju da još niste rešili da postanete konzument ovog sistema, definitivno je vreme da počnete.

Još detaljnije o Press Clipping-u možete pročitati ovde (stranica je na engleskom jeziku).

Summary
Article Name
Šta je Press Clipping?
Description
Press clipping služi, izmedju ostalog, da obezbedite da vaši zaposleni imaju redovan uvid u informacije koje cirkulišu medju ljudima.
Author